Miksi rakennamme uutta kirkkoa Jyväskylään?

Helluntaiseurakuntamme on 91-vuotias ja olemme toimineet nykyisellä paikallamme Lyseonkadulla 1930-luvulta lähtien. Nykyinen temppelimme on toinen tällä paikalla ja valmistui 47 vuotta sitten. Toimintatavat 70-luvulta ovat muuttuneet ja seurakunnan jäsenmäärä on yli kaksinkertaistunut. Lähes 2000 jäsenen seurakunnan monipuolinen toiminta tarvitsee uudet nykyaikaiset tilat, jotta palvelumme Jyväskylässä voi jatkua ja sillä on kasvun mahdollisuudet.

Pohjatyötä jo vuodesta 2012

Hetken mielijohteesta ei seurakunnan tila-asioissa olla liikkeellä. Lyseon korttelin tuleva kehitys ja nykyisen temppelin edessä oleva laaja peruskorjaus sai päättäjämme jo vuonna 2012 perustamaan tilatoimikunnan pohtimaan tulevia ratkaisuja. Vuonna 2013 selvitimme tilatarpeemme ja mahdolliset tulevat vaihtoehdot. Nykyisen temppelin peruskorjaus ja tarvittavien lisätilojen rakentaminen olisi tuolloisten laskelmien mukaan maksanut yli 4,2 miljoonaa euroa. Peruskorjaten ei pääsalia olisi pystytty suurentamaan eikä vanhan rakennuksen ongelmista muutenkaan olisi päästy eroon.

Vuonna 2014 avasimme UKK-varainkeruuhankkeen ja neuvottelut kaupungin kanssa. Kävimme tuolloin myös tutustumassa vastaavantyyppiseen hankkeeseen Oslon helluntaiseurakunnassa. Seuraavan vuoden alussa kävi ilmi, että nykyisessä korttelissamme jatkaminen olisi taloudellisesti haastavin vaihtoehto ja vaatisi noin puolentoista vuoden väistötila-ajan. Niinpä vuoden 2015 keväällä järjestimme jäsenkyselyn uuden kirkkomme paikasta ja kyselyn perusteella parhaaksi vaihtoehdoksi todettiin Voionmaan koulukortteli Hippoksen vieressä.

Suunnitelmien lähtökohdat

Uuden toimintakeskuksen suunnittelun lähtökohdiksi valittiin avoimuus, näkyvyys, esteettömyys, yhteisöllisyys, muunneltavuus, monitoimivuus, yksinkertaisuus ja kustannustehokkuus. Näillä tavoitteilla käynnistyi hankesuunnitelmavaihe vuonna 2016 rakennusinsinööri Anssi Maarasen johdolla. Hankesuunnitelmavaiheen suunnittelijaksi ja myöhemmin pääsuunnittelijaksi valittiin rakennusarkkitehti Marko Kulju / Arkitupa Oy.

Hankesuunnitelmavaiheen alussa jo todettiin, ettei mallia haeta mistään nykyisistä kirkoista, vaan mieluummin nykyaikaisista kongressi- ja tapahtumakeskuksista kuten Verkatehdas Hämeenlinnassa ja Logomo Turussa. Näihin molempiin tilatoimikunta tekikin vuonna 2016 tutustumismatkan.

Näyttävä kirkko Rautpohjankadun päähän

Hankesuunnitelmavaiheen tuloksena oli näyttävä, isoin avoimin ikkunoin Rautpohjankadulle avautuva kirkko, johon on esteetön pääsy ilman portaita. Rakennus koostuu pääsalista, siihen yhdistettävästä monitoimisalista, avarista aulatiloista, ruokasalista ja monipuolisista toimisto- ja pienryhmätiloista. Kustannussyistä hankesuunnitelmavaiheessa tehtiin vielä karsintavaihe, jonka jälkeen tilojen kokonaisneliömääräksi jäi noin 2200 neliömetriä. Uuteen tonttiin hankitaan kuitenkin 300 neliön laajennusvara mahdollisia tulevia tilatarpeita varten. Pääsaliin tulee 650 istumapaikkaa ja yhdistettynä monitoimisaliin on paikkoja noin 900. Neliönmallisen pääsalin akustiikan ja AV-laitteet suunnittelee maamme ykkösasiantuntija Akukon Oy.

Uusi toimintakeskus tulee erinomaiselle paikalle Hippoksen alueen laitaan. Kulkuyhteydet julkisellakin liikenteellä ovat hyvät ja viereen rakennetaan suuri parkkitalo. Hippoksen alue tulee jatkossa olemaan valtakunnallinen liikunnan ja terveystutkimuksen keskus.

Suunnitellun rakennuksen kustannusarvio on 7,25 miljoonaa euroa. Oman pääoman osuus on yli puolet kokonaiskustannuksista, loppu rahoitetaan pankkilainalla. Yhdistyksen kokous päätti pankkilainasta syyskuussa 2017, nykyisen temppelin myynnistä kahdella miljoonalla eurolla Jyväskylän kaupungille oli päätetty jo marraskuussa 2016. Kauppaehtoihin kuului nykyisen temppelin käyttöoikeus vuoden 2019 loppuun saakka. Purkuvelvollisuus jäi kauppaehdoissa ostajalle. Kaikki varat niin uuteen kirkkoon kuin muuhunkin toimintaamme keräämme vapaaehtoisilla lahjoituksilla.

Suunnitteluvaihe nyt, rakentamaan kesällä 2018 ja vihkiäiset syksyllä 2019

Uuden kirkon rakennuttajakonsulttina toimii Inmeco Oy. Rakennuslupa haettiin ja vahvistettiin keväällä 2018, maansiirtotyöt alkoivat kesäkuussa 2018 ja varsinainen noin 13 kuukautta kestävä rakennusvaihe alkusyksystä 2018.

Näiltä sivuilta voit seurata kirkkoprojektimme edistymistä. Lisätietoa annamme Facebookissa ja kuukausittain myös jumalanpalveluksissamme, joihin olet erittäin tervetullut, vaikka et kuuluisikaan seurakuntaamme. Nyt kannattaa vielä käydä tutustumassa Siiontemppeliin ja sen tunnelmaan esimerkiksi nuorekkaassa Tukikohdassa keskiviikkoisin klo 19 tai jumalanpalveluksessa sunnuntaisin klo 11. Tutustuminen nykytiloihin auttaa ymmärtämään, miksi olemme liikkeellä kohti uusia tiloja!

Share on FacebookTweet about this on Twitter